Leerlingen uit Nesbru, Noorwegen, kunnen er voor kiezen om in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs het Internationale Baccalaureaatprogramma (IB) te volgen. Het onderwijs vindt dan plaats in het Engels en het leerplan heeft een internationale focus, met als doel leerlingen intercultureel begrip bij te brengen. Tor Øyvind Andersen geeft in dit programma het vak Scheikunde en gebruikt het itslearning leerplatform om het onderwijs te moderniseren.
Een moderne aanpak
Het itslearning leerplatform vormt een solide steunpilaar voor Tor Øyvind. Het leerplatform geeft hem de ruimte om met culturele verschillen om te gaan. Daarnaast kan hij hierdoor gebruikmaken van rijke leermaterialen, waardoor de leerlingen voorbereid worden op het functioneren in een eigentijdse en multiculturele omgeving. De moderne aanpak, met onder meer animaties en simulatie, geven hem en zijn leerlingen meer mogelijkheden en maakt het leren aantrekkelijker.
Anoniem terugkoppeling geven aan de docent
Het Nesbru’s International Baccalaureaatprogramma (IB) brengt leerlingen uit diverse landen samen om de laatste twee jaar van hun middelbare schoolopleiding te volgen. Ongeveer een derde van de zestig IB-leerlingen komt niet uit Noorwegen. Door de diverse achtergronden in een klas is het volgens Tor Øyvind Andersen handig dat leerlingen ook af en toe anoniem kunnen communiceren met hun docenten.
Door onderwijs te geven aan leerlingen met uitlopende culturele achtergronden dienen zich bijzondere uitdagingen aan. Tor Øyvind herinnert zich een Aziatische leerlinge, die onthutsend weinig vooruitgang boekte. Als hij aan vroeg of ze misschien moeite had met de materie, verzekerde zij hem dat er niets aan de hand was. “Later besefte ik pas dat het in haar cultuur belediging was om een docent te vertellen dat je het leerplan niet kon bijbenen,” vertelt Tor Øyvind.
Omgaan met culturele verschillen
Vandaag de dag gebruikt Tor Øyvind de itslearning-enquête als hulpmiddel om, gekoppeld aan één-op-één gesprekken, in de gaten te houden in hoeverre zijn leerlingen het leermateriaal begrijpen. “Ik beschouw de enquête als een soort thermometer,” zegt hij. “Ik gebruik hem bij iedere sessie. Ik peil mijn leerlingen met vragen als ‘wat begrijp je niet?’, ‘zijn de opdrachten te moeilijk?’ en ‘je raakt toch niet in paniek?’ Ik krijg zodoende helder zicht op hun vorderingen. De methode werkt ook erg goed bij leerlingen, die bang zijn om zich in de klas te laten horen. Zij weten dat ze nu anoniem blijven. Had ik dit hulpmiddel maar gehad bij mijn vroegere Aziatische leerlinge. Ik vermoed dat ze mij dan wél had verteld, dat ze de leerstof niet begreep.”
![]()
Tor Øyvind onderzoekt het kennisniveau van zijn leerlingen en activeert de kennis die zij al bezitten.
Enquêtes komen ook prima van pas bij het ontdekken van meningen van leerlingen over bepaalde onderwerpen. Een Peiling kan ingevoegd worden als inhoudsblok op het vakdashboard, en de resultaten verschijnen in percentages. Op scheikundegebied geven de enquêtes Tor Øyvind eveneens het gereedschap om de kennis die zijn leerlingen al hebben te activeren, voordat een nieuw onderwerp aan bod komt.
Alles op z'n plek
Acht jaar geleden begon Tor Øyvind met itslearning, aanvankelijk vooral voor vakmanagement. “Ik plaatste aantekeningen op het vakdashboard,” zegt hij. “En ik schreef over komende onderwerpen, zodat leerlingen er zich alvast een beetje in konden verdiepen."
Hij tilde zijn werkwijze naar een hoger niveau door onder meer het uploaden van multimedia content en studiebeoordelingen, een speerpunt op de bovenbouw van Nesbru’s middelbare onderwijs “De hulpmiddelen van itslearning passen perfect in de studiebeoordelingen,” legt hij uit. “itslearning maakt het mogelijk om toetsen en opdrachten in onderwerpen te integreren. Het richt de focus op het leerproces, en niet op eindcijfers."
Dezelfde pedagogische focus
Het IB-programma eist van docenten dat zij tijdens een semester voortdurend de vorderingen van hun leerlingen in de gaten houden. Aan het slot van een semester komt steevast een eindcijfer tevoorschijn, maar tot die tijd zijn er tal van beoordelingsmomenten. “Mijn belangrijkste taak als docent is het evalueren van de stappen die mijn leerlingen maken,” meldt Tor Øyvind. “Ik stel steeds vast hoe ver ze zijn, en vraag hen dan waar ze wellicht hadden wíllen zijn. Wij bespreken vervolgens wat ze moeten doen om daar te komen. Deze focus op formatieve evaluatie heeft aan waarde gewonnen door de recente introductie in IB van een nieuw element, de zogenaamde Approaches to Learning (ATL), dat integraal deel gaat uitmaken van de leermethode in al onze vakken.” ATL verschaft leerlingen het hulpmiddel om over hun studie na te denken en hun verantwoordelijkheid te nemen. Volgens Tor Øyvind is itslearning, met haar doeltreffende wijze van feedback aan leerlingen, perfect in staat om deze aanvulling te ondersteunen.
itslearning maakt leerbeoordeling mogelijk. “Het leerplatform richt de focus op het leeraspect,” zegt Tor Øyvind, “en niet op de eindcijfers van de leerlingen."
“Ik zet de functionaliteit Opdrachten vaak in om snel feedback te krijgen,” legt Tor Øyvind uit. “Verder brengt het leerplatform alles bijeen. Alles staat in het Beoordelingsrecord, dat een momentopname verschaft van de dingen waarmee een leerling voor een bepaald vak bezig is. De resultaten van opdrachten en toetsen, zoals die daar verzameld zijn, geven helder zicht op de prestaties van mijn leerlingen. Bovendien heeft de IB-coördinator toegang tot het Beoordelingsrecord, en kan hij of zij zo nodig leerlingen bijstaan bij het goed verwerken van hun studietaken.”
Simulaties en animaties helpen studenten om een beeld te krijgen van chemische reacties
Een atoom laat zich moeilijk in beeld vangen. Lang niet iedereen krijgt dat voor elkaar. Tor Øyvind: “Je moet zoiets eigenlijk in gedachten ‘zien’, en dat vergt nogal wat verbeeldingskracht. Online studiemateriaal kan een uitstekend hulpmiddel zijn voor leerlingen, die moeite hebben om zaken als chemische reacties en vergelijkingen te visualiseren.” Tor Øyvind verschaft zijn leerlingen films, foto’s en links naar bruikbare sites, waarmee hij hen in staat stelt om letterlijk een goed beeld te krijgen van hun studiemateriaal.
“Niemand kan met het blote oog zien, hoe moleculen zich gedragen en hoe ze reageren. De online beschikbare simulaties en animaties geven helderheid in die abstracte materie, en brengen zulke processen tot leven. Ik vind het geweldig om die dingen samen te voegen in itslearning. Het internet is op dat terrein een onuitputtelijke bron, en itslearning een perfecte opslagplaats.”
Leerlingen nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen studievoortgang
Veel van de dingen die Tor Øyvind vindt, uploadt hij in de Studiewijzer waarna ze beschikbaar zijn voor zijn leerlingen. Hij gebruikt de Studiewijzer ook om hen te wijzen op onderwerpen die hij binnenkort in de klas gaat behandelen. Het houdt hen bij de les, meent hij. Verder plaatst hij opdrachten die over enkele weken aan de orde komen. Zijn leerlingen kunnen zich zodoende alvast voorbereiden. “Die Studiewijzer vormt hart én ziel van itslearning,” vindt Tor. “Het is een prettige manier om leerlingen op de hoogte te houden. Je kunt er bijna alles in kwijt! Het geeft leerlingen verder de kans verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen studievoortgang. Ze hebben toegang tot alle informatie. Het is aan hén om daar iets mee te doen en hun resultaten te verbeteren. Deze werkwijze bevalt mij prima. En op hun beurt vinden leerlingen het handig om alles overzichtelijk op één plek te hebben.”