Quantcast
Channel: itslearning Nederland
Viewing all 513 articles
Browse latest View live

De presentaties van de itslearning Onderwijsdag staan online

$
0
0

Op 4 februari 2014 vond de derde editie van de itslearning Onderwijsdag plaats. De locatie dit jaar was het Golden Tulip in Doorwerth, gelegen in de groenrijke omgeving van de Veluwe. Met meer dan 200 deelnemers, 18 presentatoren en 20 verschillende sessies was het een gezellige, interessante en bovenal leerzame dag.

Nieuwe ideeën en inspiratie opgedaan

Na afloop van de Onderwijsdag is de bezoekers gevraagd de dag te evalueren. Het gemiddelde cijfer dat hier uit kwam was een mooie 7.5. Naast dit cijfer hebben we ook veel positieve reacties ontvangen. Zo schreef iemand: “Ik heb weer nieuwe ideeën en inspiratie opgedaan”. Een ander gaf aan: "Prima verzorgde dag met interessant aanbod van sessies". Ook benadrukten meerdere deelnemers dat ze het prettig vonden om te netwerken. Al met al mogen we hieruit concluderen dat het een geslaagde dag was!

Presentaties

Heeft u deelgenomen aan de itslearning Onderwijsdag 2014 en wilt u nog eens terugkijken wat er tijdens de sessies is besproken? Of heeft u de dag niet kunnen bijwonen, maar bent u wel geïnteresseerd in de onderwerpen die deze dag aan bod zijn gekomen? Wij hebben de beschikbare presentaties van de sprekers online gezet, zodat u deze kunt bekijken.

Klik hier om de presentaties van de itslearning Onderwijsdag 2014 te bekijken.

Bedankt en graag tot de volgende keer!

De itslearning Onderwijsdag 2014 was een succes en we willen iedereen die deze dag mogelijk heeft gemaakt dan ook nogmaals hartelijk danken voor zijn/haar bijdrage en enthousiasme. We kijken er naar uit om de volgende keer weer een mooie dag neer te zetten.


itslearning als netwerk voor professionalisering

$
0
0

Nu docenten tegenwoordig minder centraal gestuurde mogelijkheden voor professionele ontwikkeling krijgen, worden scholen creatief om toch in die behoefte te voorzien. De Affinity Teaching School Alliance gebruikt het itslearning leerplatform om een netwerk voor professionele ontwikkeling te creëren waarbij docenten met elkaar in verbinding komen ondanks de grote geografische spreiding.

De Affinity Teaching School Alliance bestaat uit 66 partnerscholen uit het basisonderwijs in het Verenigd Koninkrijk. Met partners verspreid over de Engelse graafschappen Leicestershire en Rutland gebruikt Affinity TSA itslearning onder andere om materiaal te delen tussen docenten en om blended learning te implementeren. Maar de online leeromgeving wordt tevens ingezet bij de professionele ontwikkeling van medewerkers. Docenten van Affinity kunnen materiaal vrij en veilig delen, online discussies voeren en deelnemen aan vakken voor professionele ontwikkeling. Door hiervoor gebruik te maken van itslearning brengt dit geen extra kosten met zich mee.


Een bronnenpagina voor professionele ontwikkeling van TSA-docenten, gemaakt in itslearning.

Gemakkelijk delen op afstand

James Brown, Business Development Manager bij de Affinity Teaching School Alliance vertelt: "We stonden voor een uitdaging wat betreft de geografische spreiding. Veel van onze scholen liggen een uur rijden bij elkaar vandaan. Daardoor was het moeilijk om op een handige manier vakken voor professionele ontwikkeling te organiseren en voor onze partnerscholen om te communiceren en middelen onderling uit te wisselen. Onze uitdaging was om een manier te vinden waarop de scholen onderling dingen zoals lesmateriaal konden delen en om het mogelijk te maken om na afloop van cursussen en vergaderingen voor professionele ontwikkeling verder te kunnen reflecteren en praten. itslearning bood uitkomst."

Professionele netwerken ontwikkelen

Liever dan de trainingen uit te besteden aan externe consultants, keek Affinity TSA naar de eigen expertise en middelen die al aanwezig waren als een manier om cursussen voor professionele ontwikkeling aan te bieden. Zo blijven ze trouw aan hun rol als school die zorgt voor zijn eigen professionele ontwikkeling en als voorstander van een door scholen zelf gestuurd systeem. "Docenten en schoolbesturen hebben weinig tijd, maar willen wel graag bijdragen aan discussie op sociale media zoals Twitter en willen graag leren wanneer het hen uitkomt. Wij creëren deze mogelijkheid nu door het itslearning leerplatform te gebruiken, zodat we bronnen kunnen opslaan en delen, en we gerichte discussies kunnen houden over expertisegebieden die we binnen onze alliantie hebben. Effectieve professionele ontwikkeling voor onze scholen bereiken we niet met zomaar een eendaagse cursus zonder vervolgcontact, maar met het ontwikkelen van professionele netwerken voor contact, delen en reflectie. Dankzij itslearning begint dit nu te komen", zegt hij.

Doorlopende discussies en reflectie

Affinity heeft vakken voor docenten op itslearning gezet over allerlei onderwerpen. Docenten die werkzaam zijn bij Affinity TSA kunnen inloggen bij een vak en materialen downloaden dat gedeeld is door onderwijsspecialisten en andere collega's. Vaak beginnen ze binnen het vak discussies over bepaalde onderwerpen of maken ze blogs om ideeën en middelen te delen en uit te wisselen. "De onderwijsspecialisten van Affinity maken vakken die gaan over onderwerpen zoals leerlinggedrag, met bijvoorbeeld tips voor het omgaan met bepaald gedrag en oefeningen voor de docenten. Hierdoor kunnen ze reflecteren op hun eigen procedures", zegt James. "itslearning zal uiteindelijk een complete collectie van online beschikbaar materiaal vormen. Ons personeel kan naar het platform gaan om het materiaal te zoeken dat zij nodig hebben. De online omgeving wordt het middelpunt voor gesprekken over verschillende onderwerpen. itslearning heeft ons in staat gesteld ons eigen netwerk voor professionele ontwikkeling op te bouwen. Ik zou niet weten hoe we anders zo'n waardevol hulpmiddel hadden kunnen opbouwen waar medewerkers onderling materiaal kunnen delen", voegt James eraan toe.

Blended learning gemakkelijk gemaakt

Het gebruik van het platform als middel voor professionalisering vormt een aanvulling op de didactische toepassing van het platform in de klaslokalen. De Engelse school Kibworth C.E Primary School, aangewezen als National Teaching School en hoofdschool van de scholengroep Affinity TSA, gebruikt itslearning al sinds 2008 voor de online leeractiviteiten van de kinderen. "Vanaf groep 4 is veruit het meeste lesmateriaal beschikbaar op itslearning. Kinderen doen thuis hun huiswerk via het platform, daarnaast nemen ze deel aan naschoolse clubs, de leerlingenraad en andere groepen. itslearning is een belangrijk onderdeel van alles wat we doen en onze leerlingen gebruiken en waarderen de leeromgeving echt. De gebruikersinterface is geweldig. Kindvriendelijk, maar niet paternalistisch voor ouders die het platform gebruiken in verband met onze blended learning-initiatieven. Ook voor onze medewerkers is het gemakkelijk in gebruik," zegt James.

Tip: De voordelen van een app, maar niet de nadelen

$
0
0

Het gebruik van itslearning op mobiele apparaten neemt steeds meer toe. Regelmatig vragen gebruikers dan ook of er een itslearning app komt. Wat sommige mensen niet weten is dat er een supersimpele oplossing is die hetzelfde voordeel heeft als een app, en die daarnaast de vele grote nadelen van een app compleet wegvaagt. Deze tip delen wij graag met u.

Waarom (g)een app?

Het voordeel van een app is dat deze snel benaderbaar is via het beginscherm van uw smartphone of tablet. Maar wat zijn de nadelen? Een app is vaak alleen beschikbaar op de devices van de grote merken, kan slechts een beperkte functionaliteit bieden, neemt veel ruimte in beslag op het apparaat, vraagt de gebruiker om regelmatig updates te installeren, en is erg kostbaar in ontwikkeling en onderhoud. Kosten die itslearning liever steekt in de ontwikkeling van het beste leerplatform ter wereld.

Een betere gebruikerservaring op elk device

Voor ons wegen de nadelen van een app bij lange na niet op tegen de voordelen, want bij itslearning vinden we dat iedereen - altijd en overal - gebruik moet kunnen maken van het leerplatform. Ongeacht de device die hij of zij gebruikt. Daarom is onze mobiele strategie gebaseerd op responsive webdesign. Meer daarover kunt u lezen in het artikel ‘De mobiele strategie van itslearning’.

Tip: maak een snelkoppeling op uw startscherm

Hetzelfde gemak wat een app op uw startscherm biedt, kunt u ook ervaren door op uw smartphone of tablet een snelkoppeling naar uw itslearning-omgeving te maken. Hierdoor kunt u met slechts één vingerklik het inlogscherm van itslearning openen. Wist u dat u dit mogelijk is bij iedere willekeurige website? Naast de snelle toegang die u van een app gewend bent, past de inhoud van het leerplatform zich dankzij het responsive webdesign ook nog eens automatisch aan aan de schermgrootte van uw mobiele device. Daarnaast kunt u alle functionaliteiten van het leerplatform gebruiken zoals u gewend bent.  

Een eenvoudig stappenplan voor diverse devices

Wilt u ook graag een snelkoppeling toevoegen aan uw smartphone of tablet? Op onze Kennisbank vindt u een eenvoudig stappenplan.

Arrangeren met Stercollecties in itslearning

$
0
0

Steeds meer scholen kiezen er voor om gebruik te maken van de open leermiddelen van VO-content. Door de Stercollecties van VO-content te ontsluiten via het itslearning leerplatform wordt het digitale lesmateriaal op een presenteerblaadje aangeboden aan docenten en leerlingen. Naast dat u het materiaal eenvoudig kunt arrangeren, kunnen uw leerlingen al hun digitale leermiddelen op één centrale plek vinden.

Leermaterialen naar eigen inzicht arrangeren

Docenten kunnen iedere volledige Stercollectie importeren in het leerplatform. Doordat het ontsluiten vrij eenvoudig is, kan elke docent dit zelfstandig uitvoeren. Bij het gebruik van Stercollecties in itslearning behoudt u de vrijheid om uw vak naar eigen inzicht in te richten. De keuze van leermiddelen is aan u. Naar smaak kunt u eigen of ander (multimediaal) materiaal toevoegen aan de leerlijn.

Stercollecties naadloos integreren

VO-content en itslearning Nederland streven er naar om na de zomervakantie Stercollecties van 3 tot 4 vakken naadloos te hebben geïntegreerd in het leerplatform. De materialen staan dan automatisch in itslearning en de functionaliteiten van het leerplatform werken optimaal samen met de leermiddelen. Het opslaan van resultaten en het toevoegen en/of verbergen van materialen wordt op deze manier kinderspel.

Sluit aan op de individuele behoeften

De Stercollecties komen bij de toekomstige manier van ontsluiten ook beschikbaar in de Studiewijzer. U kunt hierdoor nog gemakkelijker arrangeren. Voeg bijvoorbeeld een opdracht of een toets toe en koppel hier leerdoelen aan. Uw leerlingen weten zo wat er van hen verwacht wordt bij het uitvoeren van een lesactiviteit. Ook kunt u de voortgang van uw leerlingen monitoren, doordat de behaalde resultaten worden opgeslagen. Dit en het feit dat u gemakkelijk kunt variëren met de lesmaterialen in itslearning, zorgt ervoor dat u eenvoudig kunt inspelen op de individuele behoeften van uw leerlingen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het ontsluiten van Stercollecties in het itslearning leerplatform? Of bent u benieuwd naar de mogelijkheid om te arrangeren met behulp van itslearning? Kijk voor meer informatie op www.itslearning.nl/vo-content of neem direct contact met ons op via het contactformulier.


Zo maakt u uw lesdag makkelijker…

$
0
0

Kjell Rune geeft les in muziek en religie/ethiek aan de Kannik middelbare school in het Noorse Stavanger. Op die school gebruikt men itslearning vooral om lesplannen te uploaden en examen gerelateerde info te versturen. Maar volgens Kjell Rune heeft “itslearning veel méér te bieden”.


Kjell Rune Fjellheim: “Ik hoop dat ik met dit verhaal uw lesdagen makkelijker maak!”

Hieronder vertelt Kjell Rune over de vijf itslearning-functies, die hij het meest gebruikt. Drie daarvan verschijnen in inhoudsblokken op zijn vakdashboard. Hieronder ziet u een screenshot van één van zijn vakdasboarden (Noorstalig):

1. De Studiewijzer (het blauwe blok in het screenshot hierboven)

Volgens Kjell Rune de handigste functionaliteit in itslearning. “Het instructiefilmpje van itslearning (Engelstalig) over de Studiewijzer maakt alles duidelijk,” zegt hij. “Het kost even tijd om elk leselement op te nemen in de Studiewijzer, maar zodra alles erin staat, loop het écht als een trein!”

De Studiewijzer biedt volgens Kjell Rune onder meer deze mogelijkheden:

  • Een gerichter gebruik van leerdoelen.
  • Een plek waar leerlingen informatie kunnen vinden over hulpmiddelen, leerdoelen en activiteiten.
  • Het gebruik van studieaantekeningen, die het ontwikkelen van leerplannen bij andere docenten vergemakkelijkt.
  • De mogelijkheid om volledige vakken te importeren en te exporteren.

2. Mededelingen (het gele blok in het screenshot hierboven)

Kjell Rune gebruikt deze functie voor mededelingen over huiswerk, de onderwerpen die in de klas aan de orde komen, de spullen die leerlingen mee moeten nemen, enzovoort. “Handig is dat leerlingen meteen een e-mail of sms’je kunnen krijgen, zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst.”

3. Taken (het rode blok in het screenshot hierboven)

Kjell Rune wilde dit blok extra opvallend maken, dus hij kleurde het rood. Op deze plek kunnen leerlingen kennis nemen van - en hebben ze toegang tot - hun nog niet afgewerkte opdrachten, schoolonderzoeken, etc., inclusief de daarbij behorende deadlines.

4. Beoordelingsrecord

Het screenshot hierboven is van het Beoordelingsrecord, waarin docenten opmerkingen kunnen plaatsen bij elke beoordeling. Kjell Rune zet alle beoordelingen uitsluitend in itslearning. Volgens hem zijn de grootste voordelen van de Beoordelingsrecord:

  • dat leerlingen zicht hebben op alle feedback die ze krijgen;
  • dat alle evaluaties te maken hebben met een leerdoel;
  • dat alle oefeningen en toetsen automatisch worden opgeslagen in het Beoordelingsrecord.

5. Berichten

Met een paar klikken op zijn toetsenbord kan Kjell Rune een bericht sturen naar iedereen in een groep of klas (1A, 1B, etc.). Leerlingen kunnen hem bereiken, en andersom. 

Internationaal georienteerd onderwijs in Nesbru

$
0
0

Leerlingen uit Nesbru, Noorwegen, kunnen er voor kiezen om in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs het Internationale Baccalaureaatprogramma (IB) te volgen. Het onderwijs vindt dan plaats in het Engels en het leerplan heeft een internationale focus, met als doel leerlingen intercultureel begrip bij te brengen. Tor Øyvind Andersen geeft in dit programma het vak Scheikunde en gebruikt het itslearning leerplatform om het onderwijs te moderniseren.

Een moderne aanpak

Het itslearning leerplatform vormt een solide steunpilaar voor Tor Øyvind. Het leerplatform geeft hem de ruimte om met culturele verschillen om te gaan. Daarnaast kan hij hierdoor gebruikmaken van rijke leermaterialen, waardoor de leerlingen voorbereid worden op het functioneren in een eigentijdse en multiculturele omgeving. De moderne aanpak, met onder meer animaties en simulatie, geven hem en zijn leerlingen meer mogelijkheden en maakt het leren aantrekkelijker.

Anoniem terugkoppeling geven aan de docent

Het Nesbru’s International Baccalaureaatprogramma (IB) brengt leerlingen uit diverse landen samen om de laatste twee jaar van hun middelbare schoolopleiding te volgen. Ongeveer een derde van de zestig IB-leerlingen komt niet uit Noorwegen. Door de diverse achtergronden in een klas is het volgens Tor Øyvind Andersen handig dat leerlingen ook af en toe anoniem kunnen communiceren met hun docenten.

Door onderwijs te geven aan leerlingen met uitlopende culturele achtergronden dienen zich bijzondere uitdagingen aan. Tor Øyvind herinnert zich een Aziatische leerlinge, die onthutsend weinig vooruitgang boekte. Als hij aan vroeg of ze misschien moeite had met de materie, verzekerde zij hem dat er niets aan de hand was. “Later besefte ik pas dat het in haar cultuur belediging was om een docent te vertellen dat je het leerplan niet kon bijbenen,” vertelt Tor Øyvind.

Omgaan met culturele verschillen

Vandaag de dag gebruikt Tor Øyvind de itslearning-enquête als hulpmiddel om, gekoppeld aan één-op-één gesprekken, in de gaten te houden in hoeverre zijn leerlingen het leermateriaal begrijpen. “Ik beschouw de enquête als een soort thermometer,” zegt hij. “Ik gebruik hem bij iedere sessie. Ik peil mijn leerlingen met vragen als ‘wat begrijp je niet?’, ‘zijn de opdrachten te moeilijk?’ en ‘je raakt toch niet in paniek?’ Ik krijg zodoende helder zicht op hun vorderingen. De methode werkt ook erg goed bij leerlingen, die bang zijn om zich in de klas te laten horen. Zij weten dat ze nu anoniem blijven. Had ik dit hulpmiddel maar gehad bij mijn vroegere Aziatische leerlinge. Ik vermoed dat ze mij dan wél had verteld, dat ze de leerstof niet begreep.”

 

Tor Øyvind onderzoekt het kennisniveau van zijn leerlingen en activeert de kennis die zij al bezitten.

Enquêtes komen ook prima van pas bij het ontdekken van meningen van leerlingen over bepaalde onderwerpen. Een Peiling kan ingevoegd worden als inhoudsblok op het vakdashboard, en de resultaten verschijnen in percentages. Op scheikundegebied geven de enquêtes Tor Øyvind eveneens het gereedschap om de kennis die zijn leerlingen al hebben te activeren, voordat een nieuw onderwerp aan bod komt.

Alles op z'n plek

Acht jaar geleden begon Tor Øyvind met itslearning, aanvankelijk vooral voor vakmanagement. “Ik plaatste aantekeningen op het vakdashboard,” zegt hij. “En ik schreef over komende onderwerpen, zodat leerlingen er zich alvast een beetje in konden verdiepen."

Hij tilde zijn werkwijze naar een hoger niveau door onder meer het uploaden van multimedia content en studiebeoordelingen, een speerpunt op de bovenbouw van Nesbru’s middelbare onderwijs “De hulpmiddelen van itslearning passen perfect in de studiebeoordelingen,” legt hij uit. “itslearning maakt het mogelijk om toetsen en opdrachten in onderwerpen te integreren. Het richt de focus op het leerproces, en niet op eindcijfers."

Dezelfde pedagogische focus

Het IB-programma eist van docenten dat zij tijdens een semester voortdurend de vorderingen van hun leerlingen in de gaten houden. Aan het slot van een semester komt steevast een eindcijfer tevoorschijn, maar tot die tijd zijn er tal van beoordelingsmomenten. “Mijn belangrijkste taak als docent is het evalueren van de stappen die mijn leerlingen maken,” meldt Tor Øyvind. “Ik stel steeds vast hoe ver ze zijn, en vraag hen dan waar ze wellicht hadden wíllen zijn. Wij bespreken vervolgens wat ze moeten doen om daar te komen. Deze focus op formatieve evaluatie heeft aan waarde gewonnen door de recente introductie in IB van een nieuw element, de zogenaamde Approaches to Learning (ATL), dat integraal deel gaat uitmaken van de leermethode in al onze vakken.” ATL verschaft leerlingen het hulpmiddel om over hun studie na te denken en hun verantwoordelijkheid te nemen. Volgens Tor Øyvind is itslearning, met haar doeltreffende wijze van feedback aan leerlingen, perfect in staat om deze aanvulling te ondersteunen.

itslearning maakt leerbeoordeling mogelijk. “Het leerplatform richt de focus op het leeraspect,” zegt Tor Øyvind, “en niet op de eindcijfers van de leerlingen."

“Ik zet de functionaliteit Opdrachten vaak in om snel feedback te krijgen,” legt Tor Øyvind uit. “Verder brengt het leerplatform alles bijeen. Alles staat in het Beoordelingsrecord, dat een momentopname verschaft van de dingen waarmee een leerling voor een bepaald vak bezig is. De resultaten van opdrachten en toetsen, zoals die daar verzameld zijn, geven helder zicht op de prestaties van mijn leerlingen. Bovendien heeft de IB-coördinator toegang tot het Beoordelingsrecord, en kan hij of zij zo nodig leerlingen bijstaan bij het goed verwerken van hun studietaken.”

Simulaties en animaties helpen studenten om een beeld te krijgen van chemische reacties

Een atoom laat zich moeilijk in beeld vangen. Lang niet iedereen krijgt dat voor elkaar. Tor Øyvind: “Je moet zoiets eigenlijk in gedachten ‘zien’, en dat vergt nogal wat verbeeldingskracht. Online studiemateriaal kan een uitstekend hulpmiddel zijn voor leerlingen, die moeite hebben om zaken als chemische reacties en vergelijkingen te visualiseren.” Tor Øyvind verschaft zijn leerlingen films, foto’s en links naar bruikbare sites, waarmee hij hen in staat stelt om letterlijk een goed beeld te krijgen van hun studiemateriaal.

“Niemand kan met het blote oog zien, hoe moleculen zich gedragen en hoe ze reageren. De online beschikbare simulaties en animaties geven helderheid in die abstracte materie, en brengen zulke processen tot leven. Ik vind het geweldig om die dingen samen te voegen in itslearning. Het internet is op dat terrein een onuitputtelijke bron, en itslearning een perfecte opslagplaats.”

Leerlingen nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen studievoortgang

Veel van de dingen die Tor Øyvind vindt, uploadt hij in de Studiewijzer waarna ze beschikbaar zijn voor zijn leerlingen. Hij gebruikt de Studiewijzer ook om hen te wijzen op onderwerpen die hij binnenkort in de klas gaat behandelen. Het houdt hen bij de les, meent hij. Verder plaatst hij opdrachten die over enkele weken aan de orde komen. Zijn leerlingen kunnen zich zodoende alvast voorbereiden. “Die Studiewijzer vormt hart én ziel van itslearning,” vindt Tor. “Het is een prettige manier om leerlingen op de hoogte te houden. Je kunt er bijna alles in kwijt! Het geeft leerlingen verder de kans verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen studievoortgang. Ze hebben toegang tot alle informatie. Het is aan hén om daar iets mee te doen en hun resultaten te verbeteren. Deze werkwijze bevalt mij prima. En op hun beurt vinden leerlingen het handig om alles overzichtelijk op één plek te hebben.”

Ouders en school: 3 perspectieven

$
0
0

Onderzoek laat zien dat wanneer scholen een goede samenwerking hebben met ouders dit een positief effect heeft op de leerprestaties van leerlingen. Steeds meer scholen formuleren Ouderbetrokkenheid dan ook als een onderwijsambitie in hun schoolplannen.

Verschillende opvattingen over ouderbetrokkenheid

Niet iedereen heeft dezelfde ideeën over wat ouderbetrokkenheid inhoudt. De ene school doelt op ouders die betrokken zijn bij het leerproces, terwijl een andere school juist spreekt over ouderbetrokkenheid als ouders actief participeren binnen de school, of zelfs (mede)verantwoordelijk zijn voor het leerproces. Het thema ouderbetrokkenheid speelt zich af in de volle breedte van het onderwijs en kan op diverse manieren worden ingevuld.

1. Ouderbetrokkenheid

Zowel thuis als op school dienen ouders betrokken te zijn bij het opvoeden en leren van hun kind. Ze zijn de onmisbare schakel tussen school en leerling. Door ouders volledig en tijdig te informeren en met hen te communiceren, reflecteren en rapporteren, kunt u samen de ontwikkeling van de leerling stimuleren. Ouderbetrokkenheid is minder tastbaar en zichtbaar binnen de school, maar is wel van grote waarde.

2. Ouderparticipatie

Indien ouders actief deelnemen aan activiteiten binnen de school ten behoeve van hun kinderen, gaat het over ouderparticipatie. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten; formele- en informele participatie. Formele participatie is geregeld in de ‘Wet medezeggenschap op scholen’. Informele participatie is bijvoorbeeld een moeder die voorleest aan kinderen of een vader die klusjes uitvoert voor de school.

3. Ouderverantwoordelijkheid

Bij jonge leerlingen zijn ouders medeverantwoordelijk voor het leerproces. Naarmate het kind volwassener wordt, zal de verantwoordelijkheid van de ouders een steeds kleinere rol gaan spelen. Als docent of mentor zult u meer direct met de leerling communiceren in plaats van met de ouders. Ouderbetrokkenheid zal echter achter de schermen nog steeds bestaan, ongeacht de leeftijd van de leerling.

De directe lijn tussen school en ouders versterken

Wilt u ouderbetrokkenheid op uw school vormgeven? Of werkt u op dit moment al samen met ouders en wilt u dit naar een hoger niveau brengen? Download voor meer informatie onze whitepaper Ouderbetrokkenheid; Zes manieren om samen de leeropbrengst te verhogen.

Bekijk dit artikel in PDF-formaat (1,3 MB)

Docenten ontdekken het ePortfolio in itslearning

$
0
0

Op donderdagmiddag 27 maart organiseerde de ICT Werkgroep van Pompeblêd exclusief voor medewerkers van aangesloten Pompeblêd scholen de eerste editie van ‘Conferentie ICT toepassingen in het Onderwijs’. Katinka Davina, Onderwijskundig adviseur bij itslearning Nederland, droeg haar steentje bij aan deze dag door docenten kennis te laten maken met de mogelijkheden van een ePortfolio in het onderwijs.

Kennis en vaardigheden bijspijkeren

Voor deze conferentie waren alle medewerkers van de Pompeblêd scholengroep uitgenodigd door de bovenschoolse afdeling ICT. Het doel van deze bijeenkomst was hoofdzakelijk om samen te werken aan professionalisering en bewustwording op het gebied van ICT in het onderwijs. Tijdens 2 rondes kon men telkens kiezen uit circa 10 diverse workshops om hun kennis en vaardigheden op dit gebied bij te spijkeren.

Werkenderwijs de mogelijkheden van een ePortfolio ontdekken

Katinka Davina verzorgde tijdens deze studiedag de workshop ‘Het ePortfolio in itslearning, wat kunt u ermee?’. De deelnemers gingen hands on aan de slag met het maken van hun eigen ePortfolio. Daarnaast toonde Katinka diverse voorbeelden uit de praktijk om de deelnemers te inspireren over de mogelijkheden van een ePortfolio voor hun eigen onderwijs. Hierdoor was de workshop ook interessant voor docenten die geen itslearning gebruiken.

Beeldvorming en bewustwording

“Naar aanleiding van de workshop heb ik positieve reacties ontvangen,” aan het woord is Katinka. “De deelnemers konden na afloop van de sessie een goed beeld vormen van de mogelijkheden van een ePortfolio. Daarnaast zijn ze meer bewust geworden van hoe het onderwijs ook kan worden vormgegeven. Degene die niet met itslearning werken, maar met een andere leeromgeving, vonden het dan ook jammer dat zij niet over een ePortfolio konden beschikken.”

Elk itslearning leerplatform beschikt over het ePortfolio

“Opvallend was wel dat sommige itslearning-gebruikers niet eens wisten dat ze het ePortfolio konden gebruiken”, vervolgt Katinka. “Bij hen op school is het ePortfolio dan meestal niet zichtbaar. Zij vroegen zich af of het ePortfolio een uitbreiding van het leerplatform is, maar het tegendeel is waar. Het ePortfolio zit standaard in elk leerplatform en de school kan deze zelf aanzetten!”

itslearning Nederland op uw studiedag?

Vindt er in de nabije toekomst een studiedag plaats op uw school? En wilt u net als de Pompeblêd scholengroep gebruikmaken van de kennis en ervaring van itslearning Nederland? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. We bespreken graag met u de mogelijkheden voor het verzorgen van workshop.


Informeren als basis voor samenwerking met ouders

$
0
0

Bij het vormgeven van ouderbetrokkenheid is het aanbieden van actuele en complete informatie een minimumvereiste. Maar voor mentoren of docenten kan het een tijdrovende klus zijn om iedere ouder uitgebreid te informeren over het onderwijs van hun kind. Door deze informatiestroom te digitaliseren en te centraliseren bespaart u veel tijd en heeft u de mogelijkheid om eenvoudig leerlingspecifieke informatie te verstrekken.

Regelmatig en veelzijdig contact

Contact met ouders heeft pas effect als het regelmatig plaatsvindt en meer inhoud heeft dan alleen berichten over absentie en gemiste toetsen. De traditionele communicatiemiddelen, zoals een brief in de schooltas, zijn voor docenten erg tijdrovend en geven ouders slechts losse fragmenten, als de informatie überhaupt aankomt. Door ouders online te informeren met informatie uit uw leerplatform, beschikken zij altijd over een compleet en up-to-date overzicht. Daarnaast scheelt het u veel handmatige handelingen en dus tijd.

Eén centrale plaats voor informatie

Informatie aan leerlingen en ouders kunt u het beste verstrekken via één centrale plek die altijd beschikbaar is en die iedereen weet te vinden. Dit geldt zowel bij algemene informatie, zoals schoolnieuws en excursies, als bij leerlingspecifieke informatie over bijvoorbeeld examens en boeken. Een leerplatform staat centraal in het onderwijs en vormt daardoor de meest geschikte locatie. Het is een officieel kanaal dat door de school beheerd wordt en waar privacygevoelige informatie veilig opgeslagen kan worden, in tegenstelling tot een openbaar kanaal zoals Facebook.

Betrek ouders bij het onderwijs

Door ouders toegang te geven tot het leerplatform krijgen zij inzicht in de vakken, huiswerkopdrachten en cijfers van hun kind. Daarnaast kunnen zij inzien wat hun kind moet leren, hoe ze het moeten leren en waarom. Ouders worden op deze manier optimaal geïnformeerd over het leerproces van hun kind. Maar ook leuke informatie zoals een aankondiging voor de schoolmusical kan hier gedeeld worden. Zo maakt u het voor de school, voor ouders en voor de leerlingen zelf gemakkelijk en laagdrempelig om een actieve houding ten opzichte van het onderwijs te hebben.

Meer informatie?

Wilt u ouderbetrokkenheid op uw school vormgeven? Of werkt u op dit moment al samen met ouders en wilt u dit naar een hoger niveau brengen? Download voor meer informatie onze whitepaper Ouderbetrokkenheid; Zes manieren om samen de leeropbrengst te verhogen of bekijk wat het itslearning Ouderdashboard voor uw onderwijs kan betekenen.

Via videogesprekken communiceren met ouders

$
0
0

Voor mentoren en docenten is face-to-face contact met ouders erg waardevol. Maar soms is het voor ouders lastig om naar de school te komen vanwege een drukke agenda, beperkte mobiliteit of grote afstand. Met behulp van een videogesprek kunt u de gesprekken met de ouders online voeren op een tijd en plaats die iedereen het beste uitkomt.

Onafhankelijk van tijd en plaats

Als mentor of docent kunt u eenvoudig een videogesprek met ouders opzetten via het internet. Hiervoor zijn diverse gratis online services beschikbaar, en sommige online leeromgevingen bieden deze functionaliteit ook. Gebruik dit bijvoorbeeld voor 10-minutengesprekken, een overleg over de voortgang van de leerling of bij tussentijdse vragen. Door ouders de mogelijkheid te geven om online contact te hebben, is het voor hen laagdrempelig om deel te nemen. Het videogesprek is plaatsonafhankelijk, waardoor ouders hun huis niet uit hoeven en u het gesprek overdag op school en ’s avonds thuis kunt voeren.

Ouders betrokken houden bij het leerproces

Iedereen met een computer of laptop met webcam en ingebouwde microfoon of headset kan deelnemen aan een videogesprek. In sommige gevallen kunnen er ook meer dan twee partijen deelnemen aan het gesprek. Dit biedt diverse mogelijkheden voor bijvoorbeeld ouders die gescheiden zijn of een ouder die op zakenreis is. Op deze manier blijven alle partijen betrokken bij het leerproces van het kind. Onderling kunt u de stand van zaken bespreken door gebruik te maken van video en geluid. De gemaakte afspraken kunt u schriftelijk vastleggen met de tekstchat.

Meer informatie?

Wilt u ouderbetrokkenheid op uw school vormgeven? Of werkt u op dit moment al samen met ouders en wilt u dit naar een hoger niveau brengen? Download dan de gratis whitepaper Ouderbetrokkenheid; Zes manieren om samen de leeropbrengst te verhogen en lees hoe de Videoconferentie van itslearning u kan ondersteunen bij de communicatie met ouders.

itslearning-gebruikers delen onderling hun ervaringen

$
0
0

Eind maart werd de eerste gebruikersbijeenkomst van itslearning georganiseerd door Ronald van Loenen, ICT-innovator op het RSG Pantarijn MHV in Wageningen. 9 verschillende scholen kwamen hier bijeen om met én van elkaar te leren door onderling hun itslearning-ervaringen uit te wisselen.

Select gezelschap

Als vervolg op de itslearning Onderwijsdag 2014 organiseerde Ronald van Loenen deze kennisdelingsmiddag om praktische ervaringen met het itslearning leerplatform uit te wisselen. “Ik had niet verwacht dat het animo voor deze middag zo groot zou zijn,” aan het woord is Ronald. “Doordat ik het kleinschalig wilde houden, moest ik helaas mensen teleurstellen. Maar hierdoor bleef de bijeenkomst wel overzichtelijk en konden we voldoende aandacht schenken aan iedere aanwezige school.”

Iedereen aan het woord

Elke school kreeg de gelegenheid om tijdens een korte presentatie te vertellen over de stand van zaken rondom het itslearning leerplatform bij hen op school. Hierbij kwamen onder andere de uitdagingen, valkuilen, positieve elementen en ambities naar voren. Naar aanleiding hiervan ging men met elkaar in gesprek. Ook Bart van Luik, Onderwijskundig adviseur bij itslearning Nederland was deze middag aanwezig. Hij ondersteunde de middag door bij diverse vraagstukken de ontwikkelingen van itslearning te schetsen.

Op maat gemaakte inrichtingen

“Opvallend was dat bijna alle scholen ondersteuning hebben gehad bij de inrichting van hun leerplatform van een adviseur van itslearning,” vertelt Bart. “Doordat iedereen een op de wensen van de school afgestemde inrichting had, verschilde deze onderling enorm. Hierdoor was het soms appels met peren vergelijken, maar ik denk wel dat dit juist een extra dimensie aan de middag gaf. Alle deelnemers hebben op deze manier een goede indruk kunnen krijgen van hoe andere scholen het leerplatform in hun onderwijs inzetten en van wat er allemaal mogelijk is.”

Voor herhaling vatbaar

“Zelf heb ik de bijeenkomst als zeer zinvol ervaren,” aldus Ronald. “De ervaringen van andere scholen zetten je aan het denken en het zorgt er voor dat je ook inzichten krijgt in andere mogelijkheden. Door onderling met scholen een gebruikersbijeenkomst te organiseren, kunnen we de ervaringen nog meer richten op de dagelijkse praktijk. Ik denk dan ook dat een bijeenkomt zoals deze voor herhaling vatbaar is! Wellicht zou ik het de volgende keer wel meer themagericht aanpakken.

Ook een bijeenkomst organiseren?

Wilt u net als Ronald van Loenen een keer een gebruikersbijeenkomst op uw school faciliteren? Neem dan contact met ons op via info.nl@itslearning.com. Samen kunnen we dan kijken hoe we u kunnen ondersteunen bij het organiseren deze middag.

Regel eenvoudig online de coordinatie van ouderparticipatie

$
0
0

Ouders participeren op vele vlakken bij het draaiende houden van de school, bijvoorbeeld door te helpen bij excursies en feestavonden, oud papier op te halen en te helpen in de mediatheek of als overblijfmoeder op een basisschool. De coördinatie van het werk dat door vrijwilligers gedaan wordt, kan vergemakkelijkt worden door zaken online in te plannen en voor te bereiden.

Afstemming van taken goed regelen

In sommige online leeromgevingen is het mogelijk om ouders ook een account te geven. Als ouders zich online kunnen inschrijven voor activiteiten of taken wordt het proces achter het verdelen van de taken vereenvoudigd. Bij het aanmaken van een inschrijving in een leerplatform kunt u de activiteit omschrijven en diverse keuzemogelijkheden aangeven. Ouders zien direct welke activiteit of taak hen aanspreekt. Daarnaast kunt u vaak ook het maximale aantal beschikbare plekken per optie en een deadline aangeven. Alle keuzes worden automatisch verwerkt. Op deze manier hoeven ouders niet meer onnodig een dag vrij te houden, terwijl er eigenlijk al genoeg vrijwilligers zijn.

Houd grip op de coördinatie

Het voordeel van online de coördinatie rondom ouderparticipatie regelen is dat ouders hun voorkeur kenbaar kunnen maken op een moment dat hen het beste uitkomt. Daarnaast hoeft u hen dit niet individueel te vragen, maar kunt u de inschrijving aanbieden aan een grote groep vrijwilligers. Zij geven hun keuze online door en de coördinator op school krijgt een duidelijk overzicht van wie zich voor welke activiteit heeft ingeschreven. Er zijn nog maar weinig handmatige verrichtingen nodig. Zo houdt u gemakkelijk grip op de coördinatie van ouderparticipatie op uw school.

Meer informatie?

Wilt u de ouderparticipatie op uw school ook vergemakkelijken en bevorderen? Download dan de gratis whitepaper Ouderbetrokkenheid; Zes manieren om samen de leeropbrengst te verhogen en lees hoe de functie Inschrijvingen in het itslearning leerplatform u kan helpen om taken snel en overzichtelijk te verdelen onder ouders.

Can you work with Blended Learning? Part 1

$
0
0

Many educationalists – especially in the US – see Blended Learning as the best solution to today’s teaching needs. But the term is still largely undefined and many schools haven’t even heard of it. Despite this confusion, many schools are already putting Blended Learning into practice. We look at two very different schools to see how they are making Blended Learning work for their students.

Part 1: Blended Learning: Wayland Public Schools, US

Where students have the power to choose

For Wayland Public Schools, Blended Learning is all about two things: giving students the power to choose; and giving teachers the time to deliver individual teaching for students.

As yet, the full vision of a Blended Learning approach is still some way in the future, but Wayland has taken clear steps along the path to a fully blended approach. “Our vision is to have a fully integrated
blended approach,” says Leisha Simon, Technology Director for Wayland Public Schools. “For us, this means a hybrid model of online content and resources that students can study at home or anywhere on our open campuses and classroom teaching.”

According to Leisha, the students would be the main beneficiaries of this kind of
approach. Teachers would use the school’s new online learning platform, itslearning, to share learning texts, videos and podcasts, as well as details of assignments and projects – and students could study in their own time and at their own pace. This would then allow students to focus on the areas that they find most interesting, and it would give teachers more time to work with students who are struggling.

Does this mean teachers would take a back seat in education? “Certainly not,” says Leisha. “The teacher will always remain the heart and soul of education – but they would be able to offer students better help and more individualised teaching.”

A steady adjustment to technology

As yet, this vision is still in the future, but Wayland Public Schools has already taken the first important steps on the road to Blended Learning. A school district in a picturesque area of Massachusetts, Wayland runs three grade schools, one middle school and one high school with a total of around 2,600 students. Over the past year, the district has concentrated on allowing teachers and students to get up to speed with the technology needed for Blended Learning.

The school began by giving each teacher a laptop. In November 2010, the school invested in a new learning platform and has begun a year-long professional training course for teachers called Wayland RISES designed to help teachers make better use of the technology. “The biggest challenge is getting teachers to accept the change and adapt to the technology,” Leisha explains.

Learning through the eyes of the student

The district decided to introduce teachers to the concept through the eyes of students by running an interactive Web 2.0 training course with a blended approach. The course materials were placed on itslearning and the teachers were then asked to study under their own steam, before going to the instructors for further help. “This was a huge success,” says Leisha. “It inspired a number of teachers to start running elements of their courses in similar ways.”

One such teacher is Kevin Delaney. A history teacher at Wayland High School with 25 years’ experience, Kevin says itslearning and the possibilities it offers has “profoundly changed the way I interact with students.”

All Kevin’s course materials are now available on the learning platform and students can go into the online site to find study materials, upcoming assignments and read other students’ blogs. This has changed the way Kevin runs some elements of his course, including a mock trial he runs every year.

Taking John Brown to court

“The John Brown trial is a big part of my American History course’s first quarter,” he says.
“John Brown was a radical abolitionist in the 1850s who wanted to start a revolution to end slavery. But it didn’t work, and he was captured and executed. Each year we run a mock trial with half the class working on the defence team and half on the prosecution. This year, I asked the team captains to create a project page on the learning platform where team members could share materials and team members created Google docs that they could work on together. The result was great. At the trial, you could see that each team had a unified theory and argument because they’d all seen and commented on each other’s preparatory work.”

But Kevin admits that he still has a way to go before he fully embraces a blended approach. “Right now, half the assignments I set are still on paper, but I’m asking students to work electronically and submit assignments online more and more,” he says. “The students really like the new style of learning, but it has taken a little bit of adjustment. They’re used to having everything handed to them in the classroom – now the onus is on them to visit the learning platform to find their next assignment.”

According to Leisha, the students at Wayland find the internet-based learning platform a very easy way to organise their work. They are enjoying working online, and the introduction of Blended Learning techniques is giving them an increased sense of entitlement and ownership in their work. This, she believes, will lead to greater motivation – and hopefully the acquisition of 21st century skills – in the future.

Click here to read Can you work with Blended Learning? Part 2

Scholengroep Quadraam maakt strategische keuze

$
0
0

Quadraam wil haar leerlingen zo goed mogelijk klaarstomen voor de toekomst, onder andere door de inzet van moderne leertechnologie. Zeven scholen uit de Gelderse scholengroep die momenteel gebruikmaken van Teletop hebben daarom gekozen om de komende vier jaar samen met itslearning Nederland aan deze ambitie te werken. Vanaf volgend schooljaar zullen 11.000 van de 13.000 leerlingen van Quadraam doorgaan met Teletop of overgaan op itslearning.

Onderwijsgedreven innovatie

Vijf van de zeven scholen hebben ervoor gekozen om volgend jaar over te stappen van Teletop naar itslearning, twee scholen besluiten komend jaar of zij dezelfde stap gaan maken. De weg naar deze keuze is begonnen vanuit een duidelijke visie op hoe het onderwijs er de komende jaren uit gaat zien. In de meerjarenplannen van de scholen zijn diverse onderwijsambities geformuleerd waar zij de komende tijd invulling aan willen geven, waaronder Onderwijs op Maat, doorlopende leerlijnen, en Bring Your Own Device (BYOD). Hierbij zullen het itslearning leerplatform en ondersteuning van itslearning Nederland een belangrijke basis vormen.

Groots opgezet implementatietraject

Om de overgang van Teletop naar itslearning zo soepel mogelijk te laten verlopen heeft Quadraam gekozen voor een goed onderbouwd en uitgebreid implementatietraject. Beheerders en docenten worden nog vóór het nieuwe schooljaar opgeleid om te werken met itslearning door middel van praktische trainingen. Om in de toekomst veel tijd en kosten te besparen op het gebruikersbeheer wordt er een IMS-ES koppeling gerealiseerd en wordt de eLogin module geïntegreerd voor Single Sign-On toegang tot de systemen. Op deze manier zorgen de scholen ervoor dat het nieuwe leerplatform organisatiebreed gedragen wordt en dat iedereen vol enthousiasme van start gaat met itslearning.

Ook onderwijsambities realiseren?

Wilt u net als de Quadraamscholen uw onderwijsambities realiseren met de inzet van het itslearning leerplatform? Neem voor meer informatie contact met ons op via het contactformulier of bel naar
053 – 480 3130.

5000 leerlingen Melanchthon starten met itslearning

$
0
0

Melanchthon is een brede scholengemeenschap met negen vestigingen in de gemeenten Rotterdam en Lansingerland.De scholengemeenschap verbindt zich voor vijf jaar aan itslearning. De komende periode zal er hard gewerkt worden om alles te implementeren en iedereen goed te trainen. Het is de bedoeling dat 5000 leerlingen en 500 docenten gaan werken met het itslearning leerplatform. Melanchthon wil met de aanschaf van itslearning de komende jaren haar onderwijsambities realiseren.

Onderwijsambities verwezenlijken

Melanchthon heeft in haar visiedocument en schoolplan voor de komende jaren haar ambities uitgesproken op verschillende terreinen. De ambities zijn:

1. Ouderbetrokkenheid stimuleren
2. Onderwijs op maat kunnen aanbieden
3. Duidelijk het onderwijsproces in kaart brengen
4. Communicatie tussen leerlingen, ouders en docenten bevorderen

Harry van Alphen, Directeur onderwijs en lid algemene directie bij Melanchthon: “Ik heb vorig jaar kennisgemaakt met itslearning. Een mooie, online oplossing, waar de onderwijskundige aanpak voorop staat. Vooral de onderwijskundige kennis en professionele aanpak gaf ons een goed gevoel om ons te verbinden aan itslearning. Ook het feit dat wij door middel van itslearning in onze grote school met veel vestigingen verschillen in invulling en uitvoering kunnen honoreren, sprak ons aan. We hopen dat onze leerlingen en docenten worden gestimuleerd om het beste uit zichzelf te halen en er nog meer recht gedaan kan worden aan de aanwezige verschillen. Dit samen met itslearning realiseren is een mooie uitdaging.”

In totaal zullen bij Melanchthon zo’n 5000 leerlingen en zo’n 500 docenten gaan werken met het itslearning leerplatform. Om te zorgen dat men direct vanaf het begin optimaal gebruik kan maken van de aangeschafte software, verzorgt itslearning Nederland naast het leerplatform ook een uitgebreid implementatietraject en trainingsprogramma. Hierdoor is iedereen in staat om het nieuwe schooljaar fris van start te gaan met itslearning.

Vragen

Indien er vragen zijn over bovenstaand bericht kan contact worden opgenomen met Tim Remmers, Directeur Services bij itslearning Nederland via email tim.remmers@itslearning.com of telefonisch 053 - 480 3130.


Can you work with Blended Learning? Part 2

$
0
0

Many educationalists – especially in the US – see Blended Learning as the best solution to today’s teaching needs. But the term is still largely undefined and many schools haven’t even heard of it. Despite this confusion, many schools are already putting Blended Learning into practice. We look at two very different schools to see how they are making Blended Learning work for their students.

Part 2: Blended Learning: AHAB-Akademie, Germany

Turning everyday people into health experts

With two main locations, one in Berlin and one in Dusseldorf, the AHAB-Akademie
Certified Training Institute uses a mix of online and classroom-based learning to educate more than 2,400 people each year.

The students have a wide range of backgrounds and ages – and a blended approach means they can work at their own pace and in their own style. “Our students come from all walks of life, from young mothers who are looking to qualifyas nutritionists to retirees who want to coach Nordic walking or former athletes who want to qualify as personal trainers,” explains Nicola Goltz, a fitness and physical education instructor at AHAB. “Our distance learning courses are split between online learning, which students do at home in their own time, and classes at our institutions. This means we need to make sure it’s simple for our students to get the learning materials they need.”

A four-step approach to learning

The Institute offers vocational training and certification to individuals, from personal fitness training certification to courses in occupational health. The longest distance learning course takes about one year to complete, while the shortest can be finished in around four months, but they all follow the same blended pattern. So how does it work?

Students begin by studying materials online in their own time. These can include online lectures, articles on the web, podcasts and instructive videos – and all the materials are made available through an online learning platform, itslearning. According to Nicola, this approach is preferred by many students as it allows them to choose when and how quickly they study – an essential flexibility for people who are often working full-time jobs as well as studying.

When the teacher deems that the students are ready, they undertake assignments designed to test and stretch their new knowledge. These can be theoretical or practical (a Nordic walking assignment, for example, may include videoing yourself walking and uploading the video for the instructor to give
feedback on), but the students can always contact the instructors or other students from the course to ask questions.

“Apart from older students who struggle with the online technology, our biggest challenge is ensuring that our students don’t feel isolated when working alone,” says Nicola. “At the start of each course, the teachers and students write a short introduction of themselves, and there’s always a teacher ready to respond to questions by email or phone or on one of the online chatrooms. We’ve also found that creating a weekly discussion forum helps. Each week the instructor posts a new question for the group to discuss together.”

Moving from the internet to the classroom

After completing the online section of the course, every student has to attend classes in one of
the school’s two main locations, working directly with instructors and other students for two weeks. “These sessions can be very intensive,” says Nicola. “If they’re going to be productive,
the student must have reached a good level before they come to the classes.” On longer courses, the pattern is repeated, with more online learning followed by more face-to-face teaching.

The final stage in the course is a two-part certification. At the end of the face-to-face classes, the students sit an oral and written exam. But they are still not qualified until they complete a written assignment, covering a particular issue in-depth. According to Nicola, this part of the course can prove most challenging to some students, especially those who have been outside of education for a long time.

“Some students find the final assignment fairly straightforward – especially those who have only recently come out of formal education,” Nicola explains. “But for other students it can be extremely hard to research and write an assignment and it’s important that the instructors are always available. The students can contact us by phone or email, and we have a guarantee that we’ll respond to them within 24 hours.”

When asked if this approach works, Nicola is certain. “Definitely. Very often, by the time it comes to coming to Berlin for classes the students have already formed strong friendships and they often arrange to travel together. Many of the students also stay in touch long after the course is done.”

Extending learning opportunities online

The Institute’s next goal is to increase the variety of materials available for online study –
specifically more podcasts, videos and webinars. Why? “The beauty of our Blended Learning approach is that students have the flexibility to choose when they study. But we also want them to have the flexibility to choose how they study,” says Nicola.

Click here to read Can you work with Blended Learning? Part 1

Ouderkamers; die richt u toch online in?

$
0
0

Sommige scholen hebben een ‘ouderkamer’ waar ouders met elkaar in contact kunnen komen, zaken aangaande hun kinderen kunnen bespreken en ervaringen kunnen uitwisselen. Door ouders ook online een plek te bieden waar zij met elkaar kunnen overleggen, faciliteert u hen om hun kind zo goed mogelijk bij te staan. Ook heeft bijvoorbeeld een medezeggenschapsraad veel baat bij een centrale digitale plek die altijd beschikbaar is om documenten op te slaan en te discussiëren.

Betrek ouders bij het onderwijs

Door online een plek te creëren in uw leerplatform waar informatie met en door ouders gedeeld kan worden, betrekt u ouders nog meer bij het onderwijs. Deel bijvoorbeeld de schoolgids, examenreglementen of inspectierapporten, zodat iedereen deze altijd en overal kan doornemen. Of laat ouders foto’s en video’s van schoolactiviteiten plaatsen. Daarnaast kan deze plek dienen om op een interactieve manier de mening van ouders te vragen, te discussiëren, of ervaringen uit te wisselen. Hiervoor kunt u functies, zoals een peiling, forum of enquête gebruiken.

Helpen bij het huiswerk

Voor de meeste ouders is het al een tijd terug dat zij zelf in de schoolbanken hebben gezeten en met de lesstof hebben gewerkt. Hierdoor is het handig om de ouders een plek te bieden, waar zij hun kennis kunnen opfrissen. Door middel van bijvoorbeeld een instructiefilmpje kunt u laten zien hoe leerlingen het huiswerk moeten maken, zodat ouders hen hierbij kunnen helpen. Daarnaast voorkomt u hiermee dat ouders de lesstof op een andere manier uitleggen en de leerlingen in de war raken.

Gezamenlijk werken aan schoolprojecten

Voor (G)MR, ouderraad, of klankbordgroep biedt het hebben van een centrale werkplek veel voordelen. De deelnemers kunnen snel en gemakkelijk online notulen uitwisselen, overleggen plannen en gezamenlijk werken aan diverse projecten. Door hen hierin te faciliteren, kunt u hen ook eenvoudig betrekken bij de ontwikkeling van het beleid en praktische schoolzaken. Doordat alle activiteiten plaatsvinden in een beveiligde omgeving, is de informatie niet voor onbevoegden beschikbaar, maar blijft het wel zichtbaar voor de school.

Meer informatie?

Wilt u ouders ook meer betrekken bij het onderwijs? Download dan de gratis whitepaper Ouderbetrokkenheid; Zes manieren om samen de leeropbrengst te verhogen en lees hoe u ouders kunt faciliteren met behulp van Vakken en Projecten in het itslearning leerplatform.

Entering the cloud

$
0
0

Everyone is talking about cloud computing. But what is it? And more importantly, why should YOU care? Ten years ago, clouds were just white fluffy things that hung in the sky. Today they are at the heart of a computing revolution that will change the way businesses, people and educational institutions organise their IT. Here’s a quick overview of the cloud basics.

Life before the cloud

In the ‘old’ days, schools had to set-up and run their own computer networks. All data was stored on local machines and locally maintained servers, and each PC had to have software installed manually (usually from CD-ROM). All this meant expensive hardware, difficult to update software and a large IT department. And, if something went wrong, most of us had to call in a technie.

Life in the cloud

For cloud computing, all you need is a computer or mobile device with a browser and an internet connection. The software is hosted on the internet (‘in the cloud’), and the software provider ensures it runs smoothly and that all your data is secure. You just log-on and start working.

Why education institutions should love the cloud

It’s increasingly possible for a school or university to run all its software in the cloud, from its learning platform and email to its digital teaching tools and content. There are a host of reasons for doing this, but the most often quoted are that it reduces IT spend (no hardware to buy); is easier to set-up (no software to install); easier to maintain (all software is upgraded automatically by the supplier) and quick to scale (adding or removing users only takes a few clicks).

Why students should love the cloud

Most students have been using cloud computing for as long as they could type – and arguably they benefit most from cloud-bases solutions. Cloud programs are available anywhere and anytime, so students have 24/7 access to their study materials, giving them more choice as to when and how they study. And because cloud programs can be used by other people in other places, they give students greater means for collaboration.

Why should you love the cloud

For educators, perhaps the biggest benefit of cloud services is ease of use. Cloud software normally follows the ‘it just works’ philosophy, which means anyone should be able to log-on and start using it, without training. As a result, you don’t have to spend time learning new software tricks (or teaching them to you students) and can instead concentrate on using the software pedagogically.

Feedback van ouders een waardevolle bijdrage voor het leerproces

$
0
0

Ouders kennen hun kind door en door en weten ook hoe hun kind buiten de klas bezig is met leren. Zij kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan het leerproces door te reflecteren op de voortgang en (tussentijdse) resultaten van de leerling. Deze reflecties kunnen eenvoudig online worden verzameld. Het voordeel hiervan is dat deze dan ook automatisch zichtbaar zijn voor de mentor.

Ouders reflecteren op de voortgang

Door ouders te laten reflecteren op de prestaties van hun kind, ontstaat een zo compleet mogelijk beeld van de ontwikkeling van de leerling. Steeds vaker wordt hierbij gebruikgemaakt van 360 graden feedback. Hierbij geven verschillende mensen uit de omgeving van de leerling, waaronder de ouders, hun mening over de groei die de leerling heeft doorgemaakt. Ouders worden op deze manier samen met de leerling en school verantwoordelijk voor het leerproces.

ePortfolio als reflectiemiddel

Een andere manier waarop u reflectie door ouders kunt vormgeven, is met behulp van een ePortfolio. Een ePortfolio is een online verzamelplaats waar de leerling kan laten zien waar hij trots op is en zelf kan reflecteren op zijn kwaliteiten en vaardigheden. Laat uw leerlingen bijvoorbeeld een blog schrijven over wat ze geleerd hebben in een bepaalde periode en wat ze de komende periode willen verbeteren. Vervolgens kunnen de ouders hierop reageren met hun feedback.

 

Meer informatie?

Wilt u ouders ook meer betrekken bij het onderwijs door hen te laten reflecteren op het werk van hun kind? Download dan de gratis whitepaper Ouderbetrokkenheid; Zes manieren om samen de leeropbrengst te verhogen en lees hoe u ouders kunt laten reflecteren met behulp van Individuele leerplannen en het ePortfolio in het itslearning leerplatform.

itslearning productupdate mei 2014

$
0
0

Ook de eerste update van dit jaar staat in het teken van responsive webdesign. Daarnaast zijn er enkele nieuwe functies toegevoegd, die hopelijk in de smaak zullen vallen. We denken dat vele van u enthousiast zullen zijn over de Agenda en de Dropbox-integratie. Verder introduceren we een nieuwe lokale Leerdoelenbank, een nieuwe en eenvoudige wijze om apps te integreren, een nieuwe lay-out voor de Studiewijzer en nog veel meer.

Ga naar de pagina over de productupdate om meer te lezen over de verbeteringen.

Training gebruik nieuwe functionaliteiten

Heeft uw school een begeleidingsbundel van itslearning? Dan kunt u deze uren inzetten voor persoonlijke begeleiding of training in de nieuwe functionaliteiten door een onderwijskundig adviseur van itslearning. Heeft u nog geen begeleidingsbundel, of wilt u liever een losse workshop organiseren op uw school? Vul dan het contactformulier in voor meer informatie.

Help itslearning verbeteren

Hebt u ideeën over hoe het itslearning leerplatform beter kan? In het itslearning Ideas Portal (Engelstalig) kunt u suggesties kwijt over nieuwe features of verbeteringen aan de bestaande functionaliteit. U kunt daar ook stemmen op reeds in gezonden ideeën van andere itslearning-gebruikers.

Viewing all 513 articles
Browse latest View live